So easy to fool…

No morning sleep on sundays in this neighborhood (or any neighborhood before) because Sundays is the big cleaning and laundry day for sicilian housewives. Sundays is when the house gets cleaned from top to toe and most laundry gets washed. Why so? Yes, the husband is home and he has to see how much work a household is. During weeks not much gets done and some ladies do not even drive their kids to school if they are tired. It is quite amazing how easy a mans mind is to fool.

Lady: I would also like to work, but taking care of the household is so much work.

Jojo, surpriced she says that to me in the hallway infront of her husband, answers just with a smile.

Svenska

Ingen morgonsömn på söndagar i denna stadsdel (eller någon stadsdel innan) eftersom söndagar är den stora städnings- och tvättdagen för sicilianska husfruar. Söndagar är när huset rengörs från topp till och de mesta tvätten blir tvättad. Varför så? Ja, mannen är hemma och han måste se hur mycket arbete ett hushåll är. Under veckorna blir inte mycket gjort och några orkar inte ens köra sina barn till skolan om de är trötta. Det är ganska fantastiskt hur lätt en mans sinne kan luras.
Kvinnan: Jag skulle också vilja arbeta, men att ta hand om hushållet är så mycket arbete.
Jojo, överraskad att hon säger det till mig i hallen framför sin man, svarar bara med ett leende.

6 thoughts on “So easy to fool…

 1. Lena

  Vet inte om jag kommer ihåg rätt men jag har för mig att jag läst någonstans, att elen är mycket billigare på söndagar, liksom flera större helgdagar och därför passar många på att stortvätta just dessa dagar.

  (Tyvärr är minnet inte med mig just nu så jag har inte den blekaste aning om var jag läste det...)

  Reply
 2. Isa

  Om även varje signora propsade på att få ha ett jobb "fuori casa", skulle väl finnas ÄNNU FÄRRE arbetstillfällen för ungdomar, som redan har det så besvärligt. OM familjen kan klara sig ändå, ser nog mamman gärna , att t.ex vuxna barn hellre får chansen att starta SINA liv.! Då kan det väl vara ett vettigt val- även ur makens synvinkel, sett i större perspektiv ?
  Sverige har då inte löst problemen bättre, en väldig osäkerhet och brist på fasta jobb för ungdomar ,medan folk "mitt i livet", båda könen, ofta tjänar bra och nu t.o.m. kan köpa städning och annan service till kraftigt skattesubventionerade priser , komma hem på fredags-em till ett skinande rent hem och tvätten fixad och struken . Bra mycket bekvämare än en "casalinga"-tillvaro !
  Med vänlig hälsning Isa.

  Reply
 3. Isa

  Jo, kan väl stämma, om du talar om en LITEN grupp, penningstarka italienska familjer. Har förvisso i mina dar sett mer än en sådan där signora, som växlar mellan "la parrucheria" och den snobbiga Corso-baren.... Men de är få och , hmm?, "söndags"-tvättar/ städar väl inte precis SJÄLVA !
  O.K. finns alla typer av folk, men jag tyckte att det var orättvist och riskabelt, om ital. husmödrar och mammor kunde framstå i en blogg (nog läst av många tack vare Twitter ), som lata och ansvarslösa, när generellt - i dagens krisande Sydeuropa- de har det tuffare än de flesta !

  Reply
  1. Siljehagen

   Post author

   Jag har aldrig sett så penningstarka familjer som just t.ex. sicilianska familjer. Och om hemmafru arbetet har en så viktig funktion, varför ser italienska samhället ut som det gör. Det finns t.o.m. internationell statistik på att de samhällen där kvinnor är involverade både arbetsmässigt och politiskt är starkare och stabilare samhällen..och mycket mer. Jag personligen har sett mer än väl för att skapa min uppfattning om denna "yrkesroll" och ja, jag tycker de flesta jag mött är lata och gnälliga. Det finns starka bra och modiga kvinnor i Italien och hoppas på att dessa får snart plats under rampljuset.
   Jag ogillar starkt att vuxna kvinnor leker "hus" på heltid och sedan gnäller om sin situation. Och jag är inte rädd att säga det. Men sen är det också deras val.
   Det vad jag skriver om på min blogg är min synvinkel på det jag ser. Sen finns det många andra synviklar och de kan ju skriva sin blogg. Jag tippar på att du ev. är hemmafru själv.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *