Mosaiker – Villa Romana del Casale

En plats som bör besökas är Villa Romana del Casale. På grund av ett jordskred år 1100 har mosaikerna bevarats i ett mycket gott skick.

Miljontals mosaikbitar täcker ca 3500 kvadratmeter golvyta. Imponerande!

Går du in renorveringstankar? En ide' till ny toalett kanske? :=)

En paus i solen.


Det ges även tillfälle att få gå på de äkta mosaikerna. Klart jag skulle föreviga detta!


De mest kända mosaikerna är de 10 bikinikvinnorna "Ragazze Bikini". De 10 kvinnorna verkar precis ha avslutat en tävling.


Villans väggar

Fakta: Villan ägdes av en högt uppsatt romare, kanske Maximianus och användes som jaktvilla. Villan tog över 50 år att bygga, från slutet av 200-talet till början av 300-talet. Högt till tak, marmorkolonner, fontäner och trädgårdar. Villan har världens största och bäst bevarade mosaiker.

Information: Besök Villan helst på morgonen, färre besökare och vid sommartid även något svalare väder. Inträde 3 euro (dagens dato). Det finns restauranger och försäljningstånd som de flesta turistattraktioner har. Du kan även köpa till guidade turer. Guiderna är mycket duktiga och värt att anlita om du vill ha detaljerad information om vad mosaikerna föreställer.
Foton: Johanna Siljehagen
Källa: eget besök, Topp 10 Sicilien-Streiffert

6 thoughts on “Mosaiker – Villa Romana del Casale

 1. Pysen73

  Har de renoverat färdigt nu? De senaste två gångerna jag var där höll de på med omfattande renoveringar av mosaiken, vilket de tyvärr gjorde lite överallt samtidigt så att ett besök för någon som aldrig varit där blev ganska tråkigt… Vid senaste besöket (i höstas) var ungefär hälften av mosaikerna övertäckta..
  Det är ju jättebra att de lägger ner tid och pengar på att renovera, men det hade varit bättre för besökare om de koncentrerat sig på ett område i taget istället för att dutta lite här och där :o)

  Reply
 2. Johanna Siljehagen

  De håller på fortfarande, bara en del av huset är avstängt + att de håller på ute på gården. Nu kunde vi se väldigt mycket och det ska bli roligt att återkomma om ca. två år när de hunnit ännu längre. Verkade vara väldigt proffsigt jmfört med andra ställen som besökts. Riccardos pappa är arkeolog och han berättade att bara ett rum kan ta ett år att putsa fram..:=0

  Reply
 3. Junie

  Oooh där känner jag igen att jag har varit också 🙂 Riktigt spännande var det ju att gå omkring och kika på alla fantastiska mosaiker.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress spam blocked by CleanTalk.