Detta är Gamla Stan i Ragusa (staden där jag bosatt mig). Ragusa Ibla är den ursprungliga staden, men förstördes i en kraftig jordbävning 1693. Dock återbyggdes staden, husen i barock stil och gatorna fick vara kvar i medeltids stil. Staden är Unesco märkt. Det nya Ragusa är uppbyggt på motsatta berget. Detta inlägg är endast om Ragusa Ibla. På toppen av kullen ligger ett av stadens fem universitet.

Gatorna är smala och för det mesta ser de ut såhär; stenbelagda, trånga och supermysiga. Just på denna gata kan man inte köra med bil eftersom den börjar och slutar med trappor, men på andra gator tar man sig fram med bil.

Takvy över gamla stan.
Gamla detaljer som lämnats kvar. Vägg i vägg med de modernt inredda lägenheterna. Staden är bosatt. Många kända italienska författare och regissörer har sommarbostäder här.
Piazza della Repubblica med kyrkan Chiesa Anime del Purgatorio. Råkade stövla in mitt i en mässa…typiskt mig! Vid denna piazza finns även en turistinformation.

Vy uppmot motsatta kullen, bakom till vänster ser ni två modernare hus. Där börjar Ragusa, dvs det nya Ragusa.
Det tar tid att gå runt här, så rusta upp med sköna skor, vatten och en bra karta med förklaringar om vad det är ni passerar. Det är lätt att virra bort sig i alla dessa små gränder och gator, men folk är hjälpsamma trots att de inte talar engelska.